De vijf vragen die je moet stellen voor je vaatwasser!

Smeg vaatwasmachine

Een vaatwasmachine voor een labo is toch lichtjes wat anders qua criteria dan een vaatwasmachine thuis. Veel is afhankelijk wat je wilt laten reinigen en welke testen je wilt uitvoeren. Het voorkomen van kruisbesmetting is namelijk belangrijk.

 

Deze vijf vragen helpen je in je keuze.

 

 

1. Hoe zuiver moet de vaat zijn.

Om hoge kwaliteitsstandaarden van de reiniging te verkrijgen,  is het van fundamenteel belang dat er juist behandeld water wordt gebruikt. Bij de fasen voorwassen, wassen en neutralisatie wordt het aangeraden altijd onthard water te gebruiken. Evenzo belangrijk is het spoelen van de instrumenten met gedemineraliseerd water om alle vuilresten die nog aanwezig kunnen zijn in de waskamer te verwijderen. Werkt u met een van de volgende types water in uw labo, is het noodzakelijk dat uw spoelwater van hetzelfde type water is.

De drie types water

Belangrijk: voor vaatwassers mag enkel Type 2 en Type 3 gebruikt worden.

  • Type 1: Dit type is vereist voor kritische laboratoriumtoepassingen zoals de bereiding van de mobiele fase van HPLC, blanco's en monsterverdunningen in GC, HPLC, AA, ICP-MS en andere geavanceerde analytische technieken; de bereiding van buffers en kweekmedia voor zoogdiercelkweek en IVF; de productie van reagentia voor moleculair-biologische toepassingen (DNA-sequencing, PCR); en de bereiding van oplossingen voor elektroforese en blotting.
  • Type 2: Dit type wordt gebruikt in algemene laboratoriumtoepassingen zoals buffers, pH-oplossingen en de bereiding van microbiologische kweekmedia; als voeding voor watersystemen van type 1, klinische analysatoren, incubatoren voor celcultuur en verweringstestkamers; en voor de bereiding van reagentia voor chemische analyse of synthese.
  • Type 3: Dit type water is de laagste laboratoriumwaterkwaliteit en wordt aanbevolen voor het spoelen van glaswerk (tip: voor het spoelen van glaswerk wordt wel type 2 aangeraden), het verwarmen van baden en het vullen van autoclaven, of gebruikt als pretreatment van type 1 water.

2. Met geïntegreerde droger of niet?

De  drooginrichting  met  geforceerde  lucht  “Drying  System” is  een  systeem  met  snel  geforceerd  drogen  met  zeer  hoge  efficiëntie.  Het  systeem,  bestaand  uit  een  doeltreffende generator voor warme lucht en een krachtige  ventilator,  wordt  rechtstreeks  bestuurd door de regelaar, waar je de  werktemperatuur  kan  instellen.  De  microprocessor  garandeert   een   “intelligente”   besturing   van het droogcircuit door automatisch de snelheid  van  de  ventilator  te  regelen  (en  dus  het  elektrisch  verbruik  te  verminderen) afhankelijk van de gemeten temperatuur in de waskuip.

3. Het nut van een HEPA filter?

De HEPA filter is optioneel beschikbaar bovenop de geïntegreerde droger. Deze zorgt ervoor dat 99% van alle bacteriën tegengehouden worden in de aangevoerde lucht.

4. Waarom zou je kiezen voor een geïntegreerde desinfectie cyclus?

De vaatwassers zijn uitgerust met cyclus waardoor de kamer gedesinfecteerd wordt door middel van heet water.

5. Kies je voor een gecontroleerd doseersysteem?

De  efficiëntie van de wascyclus is het allereerst afhankelijk van de juiste uitvoering van de  reinigingsfase en neutralisatie-fase van het behandelde  materiaal. De vaatwassers kunnen voorzien worden voor de dosering van het vloeibaar reinigingsmiddel en hebben standaard een peristaltische pomp voor de pH-neutralisator.  Dankzij het doseersysteem gaat het toestel zelf bepalen hoeveel vloeibaar reinigingsmiddel er dient gebruikt te worden. Elke pomp kan tevens voorzien worden van een niveausensor die direct in de tank van het gebruikte product geplaatst moet worden.

 

 

Wil je meer info?

Geef ons een seintje →