Vijf vragen die u moet stellen voordat u uw vaatwasser gebruikt

Smeg vaatwasmachine

De criteria voor een afwasmachine voor een laboratorium zijn enigszins verschillend van die voor een afwasmachine thuis. Het hangt grotendeels af van wat u wilt schoonmaken en welke tests u wilt uitvoeren. Kruisbesmetting voorkomen is immers belangrijk.

 

 

 

 

Deze vijf vragen helpen je in je keuze.

1. Hoe zuiver moet de vaat zijn?

Om hoge kwaliteitsnormen voor de reiniging te bereiken, is het van essentieel belang dat goed behandeld water wordt gebruikt. In de fasen voor het voorwassen, wassen en neutraliseren wordt aanbevolen altijd onthard water te gebruiken. Het is even belangrijk de instrumenten te spoelen met gedemineraliseerd water om eventueel nog in de waskamer aanwezig vuil te verwijderen. Indien u een van de volgende soorten water in uw laboratorium gebruikt, is het noodzakelijk dat uw spoelwater van hetzelfde type is.

De drie types van water

Belangrijk: Alleen types 2 en 3 kunnen in vaatwasmachines worden gebruikt.

Type 1: dit type is vereist voor kritische laboratoriumtoepassingen zoals de bereiding van de mobiele fase van HPLC, blanco's en monsterverdunningen in GC, HPLC, AA, ICP-MS en andere geavanceerde analytische technieken; de bereiding van buffers en kweekmedia voor zoogdiercelkweek en IVF; de productie van reagentia voor moleculairbiologische toepassingen (DNA-sequencing, PCR); en de bereiding van oplossingen voor elektroforese en blotting
Type 2:Dit type wordt gebruikt in algemene laboratoriumtoepassingen zoals buffers, pH-oplossingen en de bereiding van microbiologische cultuurmedia; als voeding voor watersystemen van type 1, klinische analysatoren, incubatoren voor celcultuur en verouderingstestkamers; en voor de bereiding van reagentia voor chemische analyse of synthese.
Type 3: dit type water is het laboratoriumwater van de laagste kwaliteit en wordt aanbevolen voor het spoelen van glaswerk (hint: voor het spoelen van glaswerk wordt type 2 aanbevolen), het verwarmen van baden en het vullen van autoclaven, of wordt gebruikt als voorbehandeling voor water van type 1.

2. Met geïntegreerde droger of niet?

Het "droogsysteem" is een zeer efficiënt geforceerde-luchtdroogsysteem. Het systeem, bestaande uit een efficiënte heteluchtgenerator en een krachtige ventilator, wordt rechtstreeks geregeld door de regelaar, waar u de werktemperatuur kunt instellen. De microprocessor zorgt voor een "intelligente" regeling van het droogcircuit door automatisch de snelheid van de ventilator te regelen (en zo het stroomverbruik te verminderen) in overeenstemming met de temperatuur die in de wastank wordt gemeten.

3. Het voordeel van een HEPA-filter

Een optionele HEPA-filter is beschikbaar bovenop de geïntegreerde droger. Dit zorgt ervoor dat 99% van de bacteriën in de toegevoerde lucht wordt tegengehouden.

4. Waarom kiezen voor een geïntegreerde ontsmettingscyclus?

Deze vaatwassers zijn uitgerust met een cyclus waarbij de kamer met heet water wordt gedesinfecteerd.

5. Kiest u voor een gecontroleerd doseringssysteem?

De doeltreffendheid van de wascyclus hangt vooral af van de juiste uitvoering van de reinigings- en neutralisatiefasen van het te behandelen materiaal. Vaatwassers kunnen standaard worden uitgerust met een doseersysteem voor vloeibaar afwasmiddel en een slangenpomp voor de pH-neutralisator. Dankzij het doseersysteem bepaalt de machine zelf de hoeveelheid vloeibaar wasmiddel die moet worden gebruikt. Elke pomp kan ook worden uitgerust met een niveausensor die rechtstreeks in de tank van het gebruikte product moet worden geplaatst.

Meer informatie?

Laat ons iets weten →