Wat zijn de vereisten voor een goede groeikamer?

Klimaatkamer - Aralab

Een aankoop van een groeikamer is een grote investering. Volgende zaken moeten zeker in acht genomen worden bij de keuze van aanschaf van een groeikamer. 

Belangrijke kenmerken van een groeikamer:

1. Temperatuur

Door een temperatuurprecisie van +- 0,5°C wordt er voor gezorgd  dat de planten de perfecte temperatuur krijgen.

2. Bevochtiging

De bevochtiging kan ingesteld worden tot op 1% RH precies. Zo ben je zeker dat je planten de juiste hoeveelheid aan bevochtiging krijgen. De luchtvochtigheid kan ingesteld worden tussen de 40% en 90% RH, dit dient gevoed te worden met demi-water (of gedemineraliseerd water (vaak type 2 water)).

3. Automatisch sproeisysteem

In de klimaatkamers kan er gewerkt worden met een sproeisysteem, voor dit sproeisysteem is het aangeraden om te werken met zacht water of osmose water om de mogelijkheid tot verkalking van leidingen tegen te gaan. Hierdoor zullen de klimaatkamers langer meegaan en minder onderhoud nodig hebben.

Voor het automatisch sproeisysteem is het aangeraden om osmosewater te gebruiken. Osmosewater heeft een sterk reinigend vermogen, is milieuvriendelijk en zorgt voor een goede wortelontwikkeling en groei van de planten. Ter info: voor de productie van type 3 water wordt er vaak gebruik gemaakt van de Rios Essential of Milli-Q HR70XX.

4. Licht

Meerdere verlichtingsopties zijn cruciaal voor de optimale groei van de planten. Niet alle planten kunnen immers aan dezelfde lichtintensiteit en hetzelfde lichttype blootgesteld worden.

Er zijn verschillende lichttypes die mogelijk zijn in deze klimaatkamers, elk met hun eigen lichtintensiteit zodat je planten optimaal kunnen groeien.

Hieronder vind je een aantal voorbeelden van de verschillende lichttypes met de geschatte intensiteit die ze leveren.

 

Geschatte intensiteit per plank Lichttype
200 of 300 micromol/m2 4 koel witte fluorescentie – of witte LED-buizen
400 of 600umol/m2s 8 koel witte fluorescentie of witte LED buizen
Tot 600 µmol/m2s Meerdere spectra LED opties
1000 µmol/m2s Hoge prestatie fluorescentie of LED
tot 300 µmol/m2s Verticale LEDs geïnstalleerd op de zijwanden
500 + µmoles/m2s (Ca. 35.000 lux) op 1 meter van het plafond Laatste generatie ‘Full spectrum’ CMD 315W
1000 + µmoles/m2s (Ca. 75.000 lux) op 50 cm van het plafond Lampen met dimfunctie

 

Mogelijkheid tot monitoring op afstand

Het FitoLog softwarepakket is een set van applicaties ontworpen om het beheren, monitoren en registreren van programma's en gegevens van de FitoClima kamers te vergemakkelijken. Het bestaat uit 3 applicaties:

(1) Fitolog

Registreert en toont in real time alle gegevens en details met betrekking tot de set-points, de lopende variabelen en het gedrag van de apparatuur. Het systeem verzamelt ook informatie over de actieve componenten van de kamer, lopende processen, fouten, alarmen en maakt de configuratie mogelijk van periodieke of alarm gestuurde meldingen op afstand (per e-mail of SMS, afhankelijk van bestaande verbindingen en accessoires).

(2) FitoLogView

Het is een werkinstrument om de door het FitoLog programma geregistreerde gegevens te verwerken. Men kan de inhoud van het logboek bekijken, afdrukken en exporteren naar andere bestandstypen en de gegevens analyseren in andere software voor gegevensbeheer (Excel, Star Office, Access of andere).

(3) FitoProgram

Deze toepassing vereenvoudigt het maken van programma's en de integratie ervan in de ClimaPlus regelaar van de kamer. Tot 32 programma's, elk met 24 segmenten, kunnen worden ontworpen en gekoppeld om gedetailleerde omgevingsprofielen en simulaties te maken.

 

 

De fitolog

Met FitoLog is het mogelijk om gegevens te verzamelen van elk van de kamersystemen, waardoor het een zeer nuttig instrument is om een diagnose te stellen voor eventueel noodzakelijk onderhoud. Dit hulpmiddel werkt als de "zwarte doos" van de apparatuur en geeft de technici van Aralab de nodige gegevens om op afstand een snelle en efficiënte diagnose te stellen.